{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Architektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten

V roce 2001 vyhrála společnost Dietrich l Untertrifaller Architekten soutěž na školní budovu pro obec Klaus ve Vorarlbersku v Rakousku. Moderní, ekologická budova s učebnami byla skrze křídlo knihovny propojena se starou sportovní halou. Na severní straně křídel se nachází slunný, mírně svažitý zelený školní dvůr s výhledem do Alp. Chodník pod konzolovým knihovním traktem spojuje vchod školy se sportovní halou a umožňuje venkovní aktivity i za deštivých dnů. Ve druhé fázi projektu, která se realizovala o 12 let později, byla architektonické kanceláři svěřena rekonstrukce sportovních zařízení. Stručná analýza ukázala, že nejen struktura, ale i funkce staré sportovní haly s bazénem jsou zastaralé a bude nejlepší je nahradit zcela novou budovou.

V současné době objekt zahrnuje velké hřiště s tribunami, oddělenou taneční místnost a multifunkční prostor, kde školáci tráví čas během polední přestávky, nebo kde se konají různá setkání a občasně výuka.

Architekti se rozhodli naplánovat přístavbu podle zásad návrhu, které se osvědčily v první fázi projektu. Jednoduché prostory s dřevěnou konstrukcí a obklady se otevírají slunečnímu světlu přes střechy. Všechny nosné betonové zdi a schody jsou přiznané.

Obdélníkový prostor je přístupný ze dvou úrovní kopírujících terén: vchod pod křídlem knihovny vede do otevřeného přízemí, zatímco druhý vchod na opačné straně vede přímo do horního patra s otevřeným prostorem pro různé pracovní skupiny.

Víceúčelová hala v Klausu s okny VELUXArchitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografie: Patricia Weisskirchner

Peter Nussbaumer

architekt ve společnosti Dietrich l Untertrifaller Architekten

Moje oblíbené místo v budově je multifunkční prostor hned u vchodu. V poledne si děti hrají pod velkým světlíkem, vpravo se prostor otevírá směrem k dětskému hřišti se spoustou slunečných míst.

Architektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografie: Adam Mørk

Obě budovy, škola i sportovní hala, jsou důkazem toho, že vysoce kvalitní architektura může být šetrná k finančním zdrojům. Pro mnoho prvků lze použít prefabrikovaná řešení, aby se minimalizovaly náklady a spotřeba materiálů.

Strop sportovní haly, na první pohled hravý a nepravidelný, se skládá z montovaných jednotek: „pyramid“ se střešním oknem s kopulí VELUX. Byly vyrobeny čtyři typy světlíků s různým úhlem náklonu: pečlivé umístění a natočení prvků vytvořilo efekt hravě nepravidelného stropu.

Grafika

Architektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografie: Adam Mørk

Prefabrikace světelných šachet byla zásadním prvkem pro zajištění přesných detailů jak uvnitř budovy, tak na ploše střechy. Poté, co byly dřevěné rámy dovezeny na místo a namontovány, trvalo jen několik dní, než se dokončila instalace světlíků VELUX a izolačních vrstev.

Každá z 56 světelných šachet je z vnitřní strany opláštěna protihlukovými panely. Ty ještě více posilují akustiku místnosti nad rámec pozitivního účinku vlastní geometrie stropu. Umělá světla instalovaná mezi prvky podtrhují rigidní geometrii konstrukce. Světlíky jsou vybaveny dešťovými senzory a stíněním.

Produkty VELUX použité v tomto projektu
Světlík pro ploché střechy VELUX CVP/ CSP
Detaily produktu

Podrobnosti o projektu

Projekt: Víceúčelová hala
Umístění: Klaus, Rakousko 
Architekt: Dietrich I Untertrifaller Architeckten  
Rok: 2014
Fotografie: Adam Mork / Patricia Weisskirchner