{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situace
Architekt: Michael Nöbauer

Ve vesnici Schrems, v blízkosti bahenní lázně, stojí dřevěný dům. Jeho skromná fasáda do ulice ladící se sousedními domy skrývá komplexní vnitřní prostory stavby. Klientka, starší paní, která se po letech pobytu v zahraničí vrátila do své rodné vesnice v Rakousku, si přála místo, kde by si mohla užít důchod.

Aby Michael Nöbauer vyhověl přání klientky o šikmé střeše a přitom dokázal aktivně využít prostor přímo pod ní, přišel s nápadem vytvořit v prvním patře galerii. Tento design nabízí multifunkční prostor pro vystavení klientčiných obrazů, který má být využit jako kout knihovny nebo jako provizorní spací prostor pro hosty. Pod schodištěm vedoucím do horní úrovně je schována funkční kuchyň. Majitelka domu nevaří pravidelně, ale přesto potřebuje dostatek prostoru pro večeře s přáteli. Michael Nöbauer proto přišel s nápadem vysouvací kuchyňské desky zpod schodiště. Navrhl také všechny vestavěné dřevěné lavice, police a skříně, přičemž pečlivě vybíral každé kování.

Rodinný dům v Schrems se střešními okny VELUXArchitekt: Michael Nöbauer; Fotografie: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer

Architekt

VELUX nejen zaručuje nejlepší kvalitu produktů, ale také poskytuje nástroje, které pomáhají klientům porozumět výhodám střešních oken. Simulace nástroje Daylight Visualizer umožňují porovnat podmínky v místnostech se střešním oknem a bez něj a vidět krásu přirozeného světla přicházejícího shora.

Architekt: Michael Nöbauer; Fotografie: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer spolupracoval se společností VELUX již na svých předchozích projektech a dobře si uvědomuje výhody této spolupráce. Když klientům ukazuje domy se střešními okny v okolí, které navrhl, zatahuje a roztahuje v nich žaluzie, aby jim ukázal, jak denní světlo výrazně zlepšuje atmosféru místnosti.

Pro přesnější představu o podobě plánovaného projektu se obrací na simulační nástroje společnosti VELUX a zdůrazňuje, že v dialogu s klienty je nejlepším argumentem jasný důkaz. S technicky znalejšími klienty také diskutuje o diagramech distribuce denního světla, a ti jsou vždy překvapeni, jak temné průměrné místnosti jsou.

Střešní okna zajišťují úplné soukromí a zajišťují v místnostech stále se měnící světelnou hru. Uvnitř tohoto domu se snadno zapomíná na sousední budovy a jeho obyvatelé se soustředí na přilehlou lesní zahradu.

Grafika

Architekt: Michael Nöbauer; Fotografie: Patricia Weisskirchner

Budova se nachází v blízkosti ulice v horní části svažitého pozemku. Široké schodiště spojuje dům se zahradou a stezkou vedoucí přímo k bahenní lázní. Všechny stávající stromy byly ponechány. Úcta k přírodě je typickým rysem Nöbauerovy práce: stromy a svažitý terén zůstaly nedotčené a materiály použité ke stavbě pocházely z blízkého okolí. Žulové bloky použité na předzahrádku a kuchyňskou desku pocházejí z nedalekého kamenolomu a veškeré dřevěné prvky, včetně modřínového šindele použitého na fasádu, poskytli místní tesaři pracující se dřevem z regionu.

Produkty VELUX použité v tomto projektu
Střešní okno VELUX GGL
Detaily produktu
Střešní okno VELUX INTEGRA® GGL
Detaily produktu

Podrobnosti o projektu

Projekt: Rodinný dům
Umístění: Schrems, Rakousko 
Architekt: Architekt DI Michael Nöbauer 
Rok: 2019
Fotografie: Patrica Weisskirchner