{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situace
Architekti: Stifter + Bachmann

V reakci na potřeby rostoucího odvětví cestovního ruchu vláda provincie Bolzano přidělila 10 milionů EUR na výstavbu tří nových chat a renovaci dalších 22.

V soutěži pořádané v roce 2013 mezi osmi pozvanými architektonickými kancelářemi z regionu vyhrála společnost Stifter+Bachmann. Zvolený projekt rozdělil veřejné mínění, o rok později však architekti již mohli začít pracovat na realizaci návrhu. Stavba byla zahájena v červnu 2016 a intenzivně pokračovala v průběhu krátkých alpských let až do října 2017.

V červnu 2018 otevřela nová horská chata Sasso Nero své brány, což vyvolalo rozruch jak v architektonických a stavebních kruzích, tak mezi ohromenými turisty.

V přízemí se nachází kuchyně a velký jídelní kout se třemi velkými okny, která tesař vyrobil tak, aby ladila s produkty VELUX instalovanými vedle nich. Vypadají jako tři výrazné obrazy – kamenné zdi, náhorní plošiny na severu a sousední vrchol.

Pojetí oken jako uměleckých obrazů vedlo k velmi promyšlenému umístění otvorů.

Ložnice v prvním a druhém patře, každá s jedním „obrazovým“ oknem, jsou zajímavě vybaveny palandami. V podkroví je jedna velká místnost s řadou matrací na podlaze.

Alpské útočiště, Bolzeno, se střešními okny VELUXArchitekti: Stifter + Bachmann

Helmut Stifter

architekt, Stifter+Bachmann

V této budově není žádné rozdělení mezi fasádou a střechou. Je to jedna velká střecha, takže střešní okna VELUX byla naší první volbou. Použili jsme stejná střešní okna jako v rodinných domech ve vesnici. Všichni naši pracovníci byli obeznámeni se zpracováním a montáží do měděného povrchu – většina střech v okolí je provedena tímto způsobem.

Architekti: Stifter + Bachmann; Fotografie: Oliver Jaist

Konstrukce, podlahy i stropy jsou vyrobeny z panelů CLT. Celý interiér včetně nábytku je vyroben z neošetřeného smrkového dřeva.
Architekti spojili své know-how se zkušenostmi vedoucího staré chaty. Jeho nápady vedly ke vzniku prostorného vchodu se šatní skříní, která alpinistům umožňuje odstrojit vybavení v pohodlí interiéru.

V přízemí se nachází kuchyň a velký obývací a jídelní kout. Dva metry vysoká okna propouštějí sluneční světlo do hloubky místnosti.

Koupelny, sušárny a technické místnosti jsou na dvou úrovních pod vchodem, zatímco spací pokoje leží na dvou podlažích směrem k okolním vrcholům. Okna uspořádaná ve tvaru stužky poskytují každému ze spacích pokojů (v každém je dvě až pět paland) denní světlo a větrání.

Grafika

Architekti: Stifter + Bachmann; Fotografie: Oliver Jaist

Když byl projekt publikován, část veřejného mínění jeho podoba šokovala a architekti byli obviňováni z narušení tradice. V Jižním Tyrolsku však neexistuje žádná skutečná tradice podoby alpských budov. První horské chaty byly postaveny na konci 19. století německými alpskými kluby a kopírují měšťanské domy – postavené pouze z místního kamene. Stifter+Bachmann se nesnažili vymyslet novou typologii ani přijít s konkrétní estetikou. Mnoho z velkolepých prostorových prvků domu, včetně 180° panoramatického umístění oken, bylo výsledkem precizního zapuštění do krajiny.

Produkty VELUX použité v tomto projektu
Střešní okno VELUX GGL
Detaily produktu

Podrobnosti o projektu

Projekt: Horské chaty
Umístění: Provincie Bolzeno, Itálie 
Architekt: Stifter + Bachmann
Rok: 2015 
Fotografie: Oliver Jaist