Novostavba se střešními okny VELUX – rodinný dům nedaleko Vídně
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Architekt: Backraum Architektur; Fotografie: Romana Fürnkranz

Vesnice Auersthal leží na východ od Vídně, dostatečně blízko na to, aby byla atraktivním místem pro ty, kteří chtějí dům se zahradou, a přesto chtějí zůstat v blízkosti velkého města.

Mladá rodina se po letech strávených ve velkých městech a v zahraničí rozhodla vrátit do Glitzendorfu a navzdory poměrně nevlídnému okolnímu prostředí zde vychovat své dítě.

Zakoupili trojúhelníkový pozemek ležící mezi staveništěm a nevzhlednými vilami a odhodláni postavit svůj dům našli architekta, který jim jejich přání splnil.

Andreas Etzelstorfer je vídeňský architekt, zakladatel a majitel kanceláře Backraum.

Jeho živý zájem o okolní svět ho přivedl k výzkumu tradiční venkovské typologie bydlení. Termín „Hintaus“ popisuje cestu mezi stodolami v zadní části farem a polí, která je rovnoběžná s hlavní ulicí.

Bylo to místo, kde se dříve ukládalo zemědělské nářadí a kde si děti hrály mezi volně pobíhajícími zvířaty.

Stodoly byly tradičně protáhlé a jejich podobu diktovala dřevěná konstrukce.

Klienti zjistili, jaký dům staví jejich sousedé, až poté, co zakoupili pozemek. Obdélníkový protáhlý dům stojící na severním okraji pozemku, jehož forma je odvozena od tradičních tvarů stodol.

Novostavba se střešními okny VELUX – rodinný dům nedaleko Vídně
Architekt: Backraum Architektur; Fotografie: Romana Fürnkranz

Andreas Etzenstorfer

architekt ve společnosti Backraum Architektur

Už jsem postavil spousty domů se střešními okny, a tak mám nějaké zkušenosti a představu o tom, jaký bude konečný výsledek vypadat. Díky nástroji Daylight Visualizer a zkušenostem našeho odborníka na produkty VELUX mám plnou jistotu, že prostor bude optimálně osvětlen.

Architekt: Backraum Architektur; Fotografie: Romana Fürnkranz

Optimálně osvětlená místnost nejen splňuje normy; není krásy bez zrnka poezie.

Představa klientů o bydlení ve stodole rezonovala s dětskými vzpomínkami Andrease Etzelstorfera. Vzpomíná si, jak skákal do hromady voňavého sena a sluneční paprsky se třpytily v prašném vzduchu.

Ve starých stodolách a podkrovích se někdy vyměnilo pár cihlových střešních tašek za skleněné, což v interiéru vytvářelo neustále se měnící světelný vzor. Tuto magii si přál vnést do projektu.

Grafika

Architekt: Backraum Architektur; Fotografie: Romana Fürnkranz

Protože střecha nad krytou verandou není izolovaná, což umožňuje přiznanou konstrukci střechy, rozhodl se zde použít kombinaci eternitových a akrylových tašek stejné velikosti.

Svítící kosočtverce putují po zdech: jejich poloha označuje polohu slunce, udává denní dobu a roční období a jemně, přesto silně propojuje interiér s exteriérem.

Andreas Etzelstorfer věří, že trocha technologie dělá náš život lepším: dům je tak vybaven automatickými ventilačními systémy, které umožňují udržovat v interiéru optimální klima.

Produkty VELUX použité v tomto projektu
Střešní okno VELUX INTEGRA® GGL
Detaily produktu
Střešní okno VELUX GGL
Detaily produktu

Podrobnosti o projektu

Projekt:  Rodinný dům
Umístění: Metropolitní region Vídeň, Rakousko
Architekt:  Backraum Architektur
Rok: 2019–2020
Plocha:  130 m2
Fotografie: Romana Fürnkranz