{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situace
Architektura: Architektur Strobl ZT GmbH

Objekt má zajímavou historii. Během 2. světové války byl zasažen bombou a poté přestavěn s nižší nesymetrickou novou střechou, která neodpovídala jasné linii střech sousedních domů. V roce 2008, kdy dům vyžadoval rekonstrukci, se majitel se svým synem rozhodli realizovat studentský projekt přestavby.

Projekt počítal s novou symetrickou střechou, která by odpovídala štítům sousedících domů, což rovněž – díky použití podélného zasklení podél celé fasády – umožňovalo zvýšit strop v níže umístěných bytech.

Provádět stavební úpravy na stávajícím domě znamená mnoho omezení, zejména z pohledu struktur a vrstev konstrukce. Větrací šachty musí vést vzhůru a přístavba musí ležet na stávajících nosných zdech. Vzhledem k tomu, že se budova nachází uprostřed města, bylo nezbytné použít efektivní, montovanou konstrukci, kterou lze sestavit v minimálním čase. Strobl se v tomto projektu rozhodl použít také křížově laminované dřevo. Materiál je ekologický, desky jsou v továrně nařezány na míru a sešroubovány na místě. Křížové laminované panely (CLT) jsou lehké, což je další zásadní aspekt střešních nástaveb u historických budov.

Apartmán ve Štýrském Hradci se střešními okny VELUXArchitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografie: Patricia Weisskirchner

Martin Strobl ml.

Strobl Architektur

VELUX je dlouhodobým partnerem naší kanceláře. Jistě, produkty jsou skvělé, ale čeho si opravdu vážím, je, že společnost je partner, s nímž si můžete promluvit, když máte pochybnosti o plánování denního světla. Ty nejdůležitější prvky jsme přidali právě díky analýze VELUX.

Architektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografie: Patricia Weisskirchner

Vytvářet místnosti zaplavené světlem v chráněné oblasti není snadné, pokud vikýře nemohou být delší než 50 % délky domu. Naštěstí bylo již v počátečním procesu návrhu uvažováno o správném rozložení denního světla. Martin Strobl ml. popisuje, jak se to stalo: „Naši kancelář navštívil zástupce společnosti VELUX, abychom hovořili o jiném projektu. Na stole mimochodem ležely první plány domu na Schillerstrasse, a tak jsme se jimi zabývali také. 3D model vytvořený v nástroji VELUX Daylight Visualizer ukázal, že rohy i strop nebyly dostatečné osvětleny.“

Grafika

Architektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografie: Patricia Weisskirchner

Nové, soukromé schodiště vede za světlem do prostorného podkrovního bytu. Vzhledem k předpisům týkajícím se podoby střech ve starém městě má pouze kuchyň svislou zeď a připojení na balkon. Všechny ostatní místnosti jsou osvětlené a větrané shora.

Okenní otvory byly rozmístěny kolem stávajících šachet a potrubí, což mělo za následek zajímavou typologii místností. Ložnice jsou tradiční; jejich proporce připomínají níže položené byty. Uprostřed je prosvětlená koupelna, která osvětluje chodbu světlíkem. Chodba a průchozí kuchyň navazují na otevřený obývací a jídelní prostor rozdělený na dvě zóny šachtami, což připomíná klasické proporce místnosti.

Uvnitř je viditelná konstrukce ze smrkové překližky natřená průsvitně bílou barvou, jejíž jemný vzor nahrazuje dekorace zdí.

Produkty VELUX použité v tomto projektu
Střešní okno VELUX GGL
Detaily produktu
Střešní okno VELUX INTEGRA® GGL
Detaily produktu

Podrobnosti o projektu

Projekt: Rekonstrukce podkroví 
Umístění: Štýrský Hradec, Rakousko 
Architekt: Architektur STROBL ZT GmbH
Rok: 2015
Fotografie: Patrizia Weisskirchner / Oliver Wolf