Novostavba se střešními okny VELUX – knihovna v Gundelsheimu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Architekti: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografie: Stefan Meyer

Gundelsheim, vesnice v německých Horních Frankách, sdílí osud mnoha dalších malých osad v regionu.

V posledních desetiletích dochází k pomalému úpadku v důsledku imigrace obyvatel do měst, malého počtu pracovních míst a přítomnosti velkých nákupních center způsobujících kolaps místní ekonomiky.

Teprve v posledních letech začala vláda pomocí fondů a politik podporovat obnovu vesnic – a s tím lidé znovu objevili výhody života na venkově.

Z jednoho podobného grantu byla postavena i nová knihovna a kulturní centrum v Gundelsheimu, které jsou spravovány sdružením místních knihoven.

Myšlenka projektu přišla ve chvíli, kdy dva architekti spatřili pozemek s volně stojícím domem bez stodoly a kravína, což je běžná typologie zemědělských stavení v místní oblasti.

Čelní fasáda odhaluje vnitřní strukturu budovy: malý domek přiléhající ke zdi většího objektu.

Stávající, dříve samostatně stojící statek se stodolou byl pečlivě zrekonstruován a stal se součástí komplexu budov. Dva dřevěné objekty, ve kterých je umístěna nová místní knihovna.

Novostavba se střešními okny VELUX – knihovna v Gundelsheimu
Architekti: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografie: Stefan Meyer

Stefan Schlicht a Christoph Lamprecht

architekti ve společnosti Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt

Nechtěli jsme, aby se střešní prostor jevil jako temná hmota visící nad knihovnou: díky otvorům, které jsou umístěny přímo u štítu, se nám podařilo diskrétně vpustit sluneční světlo do místností. Člověk sem vstoupí a napadne ho: odkud přichází to krásné světlo?

Architekti: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografie: Stefan Meyer

Oba prostory hlavní místnosti knihovny představují prosvětlenou halu s policemi na knihy.

Police mají skrytá kolečka, a díky tomu je možné je uložit do skladu a získat velký otevřený prostor.

Za dřevěnou fasádou na severní straně je rozsáhlé zasklení, ale zdrojem denního světla v prostoru jsou dvě řady střešních oken umístěné na východní straně, na samém vrcholu obou střech.

Grafika

Architekti: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografie: Stefan Meyer

„Je běžné, že uvnitř stodoly stojí malá kůlna. Malý domek ve velkém domě, ideální místo pro uložení pracovních nástrojů, nebo v případě našeho projektu technická místnost a sklad. Prostory uvnitř těchto vnořených domků jsou díky své velikosti velmi přátelské a útulné a perfektně slouží jako prostor pro děti a čtení,“ vysvětlují Stefan Schlicht a Christoph Lamprecht.

Produkty VELUX použité v tomto projektu
Střešní okno VELUX INTEGRA® GGL
Detaily produktu

Podrobnosti o projektu

Projekt:  Veřejná knihovna
Umístění: Gundelsheim, Německo
Klient:  Obec Gundelheim
Architekt:  Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt
Rok: Soutěž 2016, stavba 2018–2020
Plocha: 320 m2
Fotografie: Stefan Meyer