Novostavba se střešními okny VELUX – historická budova nedaleko Essenu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Architekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Dortmannhof je unikátní budovou: nachází se ve slavném areálu Zeche Zollverein, známém svou kulturní rolí a výjimečnou moderní architekturou, který od své stavby v roce 1791 sloužil k bydlení i zemědělským účelům.

Dortmannshof je jeden z mála svého druhu: kombinuje byt a stodolu a je propojený centrálním vchodem, vše pod jednou střechou.

Do budovy se zamilovali dva hudebníci, když hledali místo k životu, poslechu hudby a ubytování hostů, a rozhodli se, že si zde splní svůj sen o domově. Úkol však nebyl jednoduchý, protože celý objekt podléhá přísným zákonům o ochraně.

Jejich hledání inovativní architektonické kanceláře je přivedlo k Sigurdovi Larsenovi, jehož dánský „Roofhouse“, který se vyznačuje zaměřením na zenitální světlo, získal mezinárodní uznání i ocenění.

Omezení při návrhu byla mnohem náročnější než u běžného projektu, jelikož jak objem, tak fasády objektu musely zůstat zachovány. Limity toho, co bylo povolené, byly velmi přísné, a proto celý proces se zapojením mnoha úřadů trval více než dva roky.

Místní předpisy povolovaly pouze přidání dvou malých střešních oken, žádné vnější izolace a žádné další otvory.

Tato výzva vedla k výjimečnému, inovativnímu řešení, protože architekti i klienti poznali krásu historické budovy.

Novostavba se střešními okny VELUX – historická budova nedaleko Essenu
Architekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografie: Christian Flatscher

Sigurd Larsen

architekt ve společnosti Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Historická budova se skládá z několika vchodů a vnitřních spojů, které umožňovaly souběžné provádění různých zemědělských činností. Tyto funkce byly zachovány, což umožňuje rodinnému životu, kreativitě a práci koexistovat v podobném duchu.

Architekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografie: Christian Flatscher

Architekti neizolovali celou budovu, ale pouze části určené k bydlení. Důvody pro to nebyly pouze ekonomické a ekologické; toto řešení také umožnilo zachovat odhalené staré krásné struktury dřevěné konstrukce. Protože byla zachována původní tmavá kamenná podlaha a dům je vytápěn několika tradičními radiátory.

Díky moderním oknům je nová část v zimě teplejší než stará, zatímco zatuchlý, horký vzduch je odsáván střechou. Poloha oken VELUX ve výšce zajišťuje optimální cirkulaci vzduchu.

Navržené objemy se ukázaly být dokonalým řešením pro všechny problémy: v hudebních místnostech nebyla nutná žádná další akustická opatření, protože žádné stěny nejsou rovnoběžné.

Problém požární izolace byl vyřešen přidáním ohnivzdorného obložení Fermacell na dřevěnou konstrukci.

Grafika

Architekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografie: Christian Flatscher

Projekt připomíná miniaturní vesnici uvnitř historického objektu. Nádvoří a terasy mezi objekty umožňují množství cest mezi jednotlivými prostory a v teplejších měsících zvětšují obytnou plochu.

Klienti potřebovali hudební místnost s prostorem pro malé publikum, byt i samostatnou jednotku pro hosty.

Byla zachována labyrintová struktura domu se všemi jejími zkratkami. Stodola s kupou sena se změnila na objekt s nápaditými novými místnostmi, ale mnoho starodávných prvků, dokonce i krmné žlaby, byly zachovány a integrovány do zdí.

Produkty VELUX použité v tomto projektu
Střešní okno VELUX GGL
Detaily produktu

Podrobnosti o projektu

Rok:  Dortmannof 1791, interní rozšíření dokončeno 2020
Umístění: Essen, Německo
Architekt:  Sigrud Larsen Design & Architecture, Berlin
Plocha:  350 m2
Fotografie: Christian Flatscher