{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situace
Architekt: j+e architectes

Skupina přátel, kteří společně studovali architekturu v Bretani, se rozhodla postavit dům: tři rodiny, mezi nimi Benjamin Jardel a Nicolas Epaillard, jejichž architektonická kancelář j+e architectes stojí za návrhem domu. Skupina přátel zakoupila tři sousedící pozemky na okraji městečka Erdeven určené pro tři rodinné domy a vymyslela nový typ společného bydlení.

Objekt má čtyři jednotky, ve kterých jsou tři byty, přičemž sdílený prostor a kancelářské prostory jsou odděleny sluncem zalitými skleníky. Na všech sdílených prostorech, kromě zeleninové zahrady, bují divoká vegetace. Každý dům má vlastní zahrádku s individuálně navrženou terasou.

Projekt měl být inovativní ve všech aspektech, počínaje od prvních skic. Šetrný k životnímu prostředí, s nízkými emisemi uhlíku, vyrobený pouze z místních materiálů a s pomocí budoucích obyvatel. „Les Pieds Vertes“ je postoj proti bezpočtu nově postavených rodinných domů a reakčnímu opakování tradiční estetiky.

Postavit takový dům vyžadovalo ve fázi plánování mnoho úsilí, protože předpisy v chráněných krajinných oblastech, ve které se nachází i Erdeven, ukládají přísná pravidla pro stavební objemy a materiály novostaveb. Naštěstí i+e architectes dokázali přesvědčit místní úřady, že dřevěné šindele a zelené střechy budou ladit s krajinou, stejně jako bílé stěny a střešní břidlice typické pro tento region. Kvůli omezené výšce budovy a povinnému úhlu střechy 45 stupňů bylo vytvoření dvoupodlažního domu možné pouze se střešními okny.

Společné bydlení v Erdevenu se střešními okny VELUXArchitekt: j+e architectes; Fotografie: Antoine Mercusot

Benjamin Jardel

architekt a spoluvlastník domu

Během procesu návrhu jsme si byli vědomi potřeby správné intenzity denního světla v každé místnosti. Obývací pokoje zaplavuje slunce, zatímco střešní okna VELUX zajišťují v ložnicích dostatečné množství denního světla. Denní světlo nás udržuje v neustálém kontaktu s naším prostředím a sluneční světlo oživuje architekturu.

Architekt: j+e architectes; Fotografie: Fanch Galivel

Apartmány spojují výhody tradice a inovace, přičemž každý z nich nabízí odlišný prostorový zážitek. Obyčejné sádrové omítky na stěnách a přírodní podlahové materiály – dřevo nebo linoleum – nechávají obyvatelům prostor pro vyjádření jejich osobností.

Všechny čtyři jednotky – tři byty a kancelářské prostory – jsou rozloženy do dvou podlaží, přičemž v tom horním se spoléhá výhradně na střešní okna VELUX. Okresní architekt, který projekt schválil, viděl toto řešení jako jedinou možnost, která umožňuje tradiční podlouhlou, rovnou formu střechy.

Grafika

Architekt: j+e architectes; Fotografie: Fanch Galivel

Dům je rozdělen třemi prosklenými moduly, které akumulují teplo ze slunečního záření a v noci ho vracejí do jednotek. Dvojitý ventilační systém s rekuperací tepla a silná izolační vrstva zajišťují optimální vnitřní klima.

Recyklace nebo využití biologicky rozložitelných zdrojů je v celém domě pravidlem: na izolaci se použila sláma a konopí, zachycená dešťová voda zavlažuje skleníky, dřevěné šindele fasády zůstaly neošetřené.

Produkty VELUX použité v tomto projektu
Střešní okno VELUX INTEGRA® GGL
Detaily produktu
Střešní okno VELUX GGL
Detaily produktu

Podrobnosti o projektu

Projekt: Společné bydlení
Umístění: Erdeven, Francie 
Architekt: Benjamin Jardel a Nicolas Epaillard / J+e architectes
Rok: 2018
Fotografie: Antoine Mercusot / Franch Galivel