{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situace
Architekt: SPPA Architekten

V zelených kopcích švýcarského kantonu Schaffhausen na severu země, nedaleko řeky Rýn, stojí uprostřed vinic stará stodola. Po čtyři století sloužila jako lisovna révy a místo setkávání. Historickou hodnotu má nejen samotná budova, ale také způsob, jakým je situována mezi vinicemi. V roce 2007 se družstvo místních producentů vína rozhodlo investovat do cestovního ruchu. V roce 2010 proběhla soutěž o rekonstrukci budovy lisovny s cílem obohatit historický objekt o moderní nádech. Družstvo potřebovalo nový, multifunkční prostor pro večírky a společenské akce a také malou restauraci s vinotékou.

Architektonická kancelář SPPA Architekten se rozhodla zachovat starou stodolu co nejblíže jejímu historickému tvaru. Nebyla přidána žádná fasádní okna, pouze vstupní dveře byly nahrazeny novými, navrženými tak, aby ladily s dřevěnými prkny v exteriéru. Jeviště a mezipatro na druhé straně místnosti lemují stále ještě nevytápěnou místnost, která dostala novou, rovnou podlahu.

Starý lis na víno byl přesunut z rohu stodoly do vlastní nové betonové místnosti na východní straně stodoly, aby si ji mohli prohlédnout všichni kolemjdoucí. Velkorysý prostor mezi tímto novým prostorem a stodolou vede ke vchodu a slouží jako venkovní prostor pro restauraci. V západní části je umístěn samostatný technický vchod pro kuchyň a personál. V nové podzemní části se nachází restaurace, společenská místnost, kuchyň a veškeré potřebné technické zázemí, vše umístěné podél velkolepé chodby, která ukazuje souběh staré a nové budovy.

 Přístavba ve vinařství v Osterfingenu se střešními okny VELUXArchitekt: SPPA Architekten; Fotografie: Jürg Zimmermann

Peter Trachsler

partner ve společnosti SPPA Architekten

Náš nápad, přestože byl na první pohled extravagantní, byl velmi racionální. Nechtěli jsme konkurovat stávající budově, protože se nám líbí její masivní vzhled a solitérní poloha v krajině. Navrhli jsme tedy místnosti v podzemí kopce za stodolou.

Architekt: SPPA Architekten; Fotografie: Jürg Zimmermann

„Vertikální světlo bylo v našem projektu jedinou možností, která se nám líbila. Řada oken měla původně sestávat z oválných otvorů. Když jsme však projekt po vyhrané soutěži dále rozvíjeli, rozhodli jsme se věci zjednodušit. Oválná zasklení byla nahrazena střešními okny VELUX. Tyto produkty jsme již znali z dřívějších projektů - při rekonstrukcích se často zabýváme podkrovími, které potřebují denní světlo. Zde jsou střešní okna umístěna vysoko nad stropem místnosti ve světelných šachtách, kvůli strmému svahu. Vytvořili jsme je šikmé pro optimální rozložení světla, takže střešní okna jsou z interiéru téměř neviditelná,“ vysvětluje architekt Peter Trachsler.

Grafika

Architekt: SPPA Architekten; Fotografie: Jürg Zimmermann

Ve stěnách světelných šachet jsou ukryta dlouhá elektrická světla, která umocňují denní světlo a září na výstavu vín umístěnou podél severní stěny. Také zde stěna zastává více než jednu funkci: vedle primární, kterou je výstava vín, slouží jako akustický panel a skrývá ventilační systém. Přesně odlitý betonový strop je rovněž vykládán akustickými panely v odpovídajících barvách.

Produkty VELUX použité v tomto projektu
Střešní okno VELUX INTEGRA® GGU
Detaily produktu

Podrobnosti o projektu

Projekt: Vinařství 
Umístění: Osterfingen, Švýcarsko 
Architekt: SPPA Architekten 
Rok: 2015
Fotografie: Jürg Zimmermann