Zero waste v kuchyni

27. 2. 2020

Neuvážené nákupy potravin, které doma hromadíme a v okamžiku, kdy si všimneme prošlé doby trvanlivosti, skončí v koši. Vyhazování „neestetického“, byť čerstvého, ovoce a zeleniny jako nekompromisní politika hypermarketů. Poškozený obal trvanlivých výrobků jako důvod odpisu na skládku. Zamezení plýtvání potravinami je také nástrojem konceptu Zero Waste.  
 
Jídlo, které na jedné straně přebývá, musí zákonitě někde chybět. Iniciativa Food Not Bombs (Jídlo místo zbraní) se snaží upozornit na to, že hlad, sužující velkou část lidstva, není zapříčiněn populační explozí, ale špatnou distribucí potravin. Tím, že aktivisté Food Not Bombs neprodejné či prošlé, ale nezávadné potraviny shromažďují a „recyklují“, dostávají šanci být skutečně využity. Svým názvem odkazuje na fakt, že zbrojařský průmysl je druhým největším průmyslovým odvětvím na světě a státy na něj vynakládají přes jeho kontroverzi značné prostředky místo, aby se soustředily na pomoc hladovějícím. 
 
Aktivisté tedy chodí na tzv. dumpster diving, což je vybírání použitelných potravin z kontejnerů u hypermarketů nebo se přímo domluví s obchodníky a pro jídlo, které by se jinak vyhodilo, si po domluvě chodí. Dalším případem je pořádání koncertů a beneficí s potravinovými sbírkami a osvěta tohoto tématu. Z takto získaných vegetariánských surovin vaří teplé jídlo, které poté rozdávají lidem bez jakékoli diskriminace z náboženských, etnických nebo jiných důvodů. Nejpočetnější cílová skupina jsou lidé bez domova nebo z nuzných sociálních poměrů.  
 
Protože BKR ČR podporuje Zero Waste, přišlo nám dobré ukázat vám i tuto jeho podobu. Pokud se chcete zapojit, doneste vegetariánské potraviny, které sami neupotřebíte nebo s prošlou dobou trvanlivosti do 5.3. na vymezené místo v kantýnách, a my je předáme FNB v Prostějově. Potravinová sbírka může zahrnovat: luštěniny, rýži, těstoviny, cukr, mouku, olej, koření, plechovky s rajčaty, fazolemi, apod. 
 
 
 
Jak může každý zamezit plýtvání u sebe doma? 
 
  • Kupujte především to, co vám aktuálně chybí a co plánujete vařit. Než jdete nakoupit, zkontrolujte zásoby v lednici a špajzu. Nejlepší je, když si napíšete nákupní seznam. Existují také mobilní aplikace, které vám tuto činnost usnadní. 
  • Nepodléhejte zbrkle „výhodným“ marketingovým akcím typu 2+1 zdarma. Obzvlášť, když se jedná o zboží s brzkým datem spotřeby.  
  • Rozlišujte mezi „minimální trvalnivostí“ a „datem spotřeby“.  
  • Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její kvalita se může změnit – potravina může ztratit svou barvu, vůni nebo strukturu. Nejčastěji se uvádí na sušených, zmrazených, konzervovaných a jiných trvanlivých potravinách. Potraviny po datu minimální trvanlivosti můžete sníst, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu a obal není poškozen.  
  • Datum spotřeby je doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po jeho uplynutí je neprodejná. Jedná se vesměs o mléčné výrobky a maso, které by se neměly konzumovat. 
  • Zjistěte si, jak se které potraviny správně uchovávají. Ne všechno ovoce a zelenina patří do ledničky. Sypké potraviny, jako jsou rýže a mouka, přemístěte do uzavíratelné nádoby. Pozornost věnujte především rychle se kazícím potravinám. Nově nakoupené jídlo umístěte dozadu regálu, na kraj umístěte to dříve koupené.  
  • Snažte se spotřebovat všechno jídlo. Najděte si na internetu jednoduché recepty, jak zužitkovat zbytky zeleniny, chleba nebo knedlíků. Hotové jídlo, které vám zbyde, můžete zamrazit. 
  • Odpad z kuchyně kompostujte nebo vyhoďte do bio odpadové popelnice. 
 
 
  
Chytré mobilní aplikace 
 
Nesnězeno – obsahuje nabídku jídla a potravin obchodů a restaurací za sníženou cenu, které by se jinak musely vyhodit. 
 
Listonic – chytrý nákupní seznam, který si můžete třídit dle nákupních kategorií, sdílet ho s partnerem a mít přehled o výdajích. 
 
Tomikup – nákupní seznam, který dokáže seřadit jednotlivé položky podle regálů v supermarketu a můžete ho sdílet s rodinou. 

Další články