Majitelé rodinného sídla na okraji Českých Budějovic se obklopili přírodou a denním světlem.
Rok realizace: 2014

Země: Česká republika 

Město: České Budějovice

Dům, ve kterém kvete láska k přírodě

Okrajová část Českých Budějovic nabízí klid venkova a zároveň výhody městské čtvrtě. Dům po rodičích, který tady původně stál, navštěvoval manželský pár rekreačně dlouhá léta. Nakonec se ale rozhodli, že ho přestavějí a splní si sen o bydlení uprostřed zeleně. „Máme čtyři dcery. Vždycky jsem si přála, abychom se zde všichni setkávali, i když holky budou mít svoje rodiny,“ říká energická majitelka domu. K rekonstrukci přistoupili takzvaně z gruntu, vsadili na kvalitní materiály a dostatek denního světla.

Atypický půdorys kreslili ručně

Z velkorysého hektarového pozemku je aktivně udržována přibližně polovina. Půdorys domu přitom zabírá asi 220 m2. „Celkově obhospodařujeme více než 15 hektarů,“ prozrazuje domácí pán něco o dědictví po rodičích. Z bezprostředního okolí domu vyzařuje láska majitelů k práci na zahradě a citlivému zvelebování exteriéru. Návštěvníky hned u vstupu vítá jezírko s náležitě upraveným okolím.

Fasáda rodičovského domu, který prošel rekonstrukcí jako první, je otočena do ulice. Dnes jsou v něm umístěny pokoje dcer. Hlavní vstup se nachází ve dvoře na místě, kde se zrekonstruovaná část spojuje s přístavbou. Na místě, kde vyrostla přístavba, se kdysi nacházely hospodářské stavby. Novostavba respektuje jejich původní půdorys, obvodové zdi jsou však postaveny nanovo z cihlového zdiva se zateplením. Jediný prvek, který se zachoval, je původní štítová stěna. „Atypický půdorys přestavby bylo v době jeho tvorby komplikované vygenerovat na počítači. Proto ho naše rodinná známá, která přestavbu projekčně zastřešila, rýsovala ručně,“ dodává domácí paní.

Jasná představa o vzdušném prostoru

Hlavním požadavkem na budoucí stavbu byl otevřený, vzdušný a prosvětlený prostor. Toho bylo dosaženo prosvětlením interiéru denním světlem pomocí kombinace dřevěných fasádních a střešních oken. Majitelé od začátku přistupovali k rekonstrukci tak, aby v budoucnosti nemuseli provádět žádné dodatečné stavební úpravy. Důraz kladli na výběr kvalitních materiálů a energetickou úspornost.

Denní světlo, použité materiály i přiznané dřevěné trámy podtrhují šarmantní atmosféru interiéru. „Oba máme rádi přírodní materiály, kámen a dřevo. Při zařizování domu jsme se vždy shodli, cítili jsme to stejně,“ konstatují dlouholetí manželé. Aby údržba byla bezproblémová, podlaha je keramická a vinylová s dekorem dřeva. Dům je vytápěn teplovodním podlahovým systémem vytápění i radiátory. Teplo domovu v zimě dodá i krb.

Dům po rodičích jako útočiště pro dcery

Původní starý dům se proměnil v útočiště pro dcery, které svoje rodiče pravidelně navštěvují. Svoje království zde má i nejmladší členka rodiny, které ještě bydlí s rodiči. První úvahy o přestavbě tohoto objektu se zcela lišily od skutečnosti. Nepočítalo se zde s podkrovím, ale s vysokými stropy. „Potřebovali jsme úložné prostory, proto jsme v jedné části postavili podkroví. Vytáhli jsme nahoru vodu i topení. A mistři řekli, že když už nahoře máme topení, měli bychom ho zateplit. A když už jsem ho zateplili, bylo škoda nepoložit rovnou podlahu,“ směje se majitelka domu. Neplánované podkroví našlo svoje využití jako dětský pokoj a pracovna. Dobře tu posloužila i střešní okna. Brzy se ale jedna z těchto místností promění v taneční sál, kde bude moci paní domu nerušeně trénovat.

Žije se v centrálním prostoru

Tam, kde původně stály hospodářské budovy, vznikl centrální společenský prostor s obývacím pokojem a kuchyňským koutem. Úloha byla jasná: využít přírodní materiály a dostat dovnitř co nejvíce denního světla. Vstupní halu proto prosvětlují velkorozměrná okna, která rovněž umožňují vstup do atria s venkovním posezením. Velkoryse navržená obývací část je propojena s kuchyní a jídelním koutem. Tyto ústřední místnosti jsou prosvětleny shora střešními okny. Aby majitelé zabránili přehřívání interiéru v létě, dali si dodatečně instalovat venkovní markýzy na elektrické ovládání. Ložnice manželů se nachází za jídelním koutem. Díky prosklení v horní části vnitřní příčky je v ní dostatek světla. Kromě toho jsou v ní osazena velkoformátová okna s možností vstupu do vnitřního atria přímo z ložnice.

Společenský prostor plný světla doplňuje kuchyňských kout, který je postaven tak, aby domácí paní měla přehled o dění. Zároveň propojuje společenskou zónu se zimní zahradou plnou zeleně.

Nejoblíbenější je zimní zahrada

Nejoblíbenějším místem majitelů je nedávno dokončená zimní záhrada s nádherným výhledem na udržované okolí. „Museli jsme si na ni počkat, ale stojí to za to,“ vyznává se domácí pán. Zimní zahrada je plná denního světla díky kombinaci fasádních oken a sedmi bezúdržových střešních oken. Bílá okna s polyuretanovou ochrannou vrstvou a dřevěným jádrem jsou vhodná i do prostorů s vyšší vlhkostí. Dojdeli ke znečištění rámu, stačí ho utřít vlhkým hadrem. Majitelé ovládají tato okna pomocí systému VELUX Integra®. K dispozici mají dálkový ovladač s intuitivným dotykovým ovládáním. „Výhodou je, že když začne pršet, okna se automaticky zavřou bez ohledu na to, jestli jsme doma nebo ne,” pochvalují si.

Láska k rostlinám přivedla manžele k myšlence rozdělit zahradu na dvě části s individuálními topnými okruhy. Část sousedící s kuchyní využívá zejména majitelka pro příjemné posezení nebo při líčení, protože je zde dostatek denního světla. Druhá část patří rostlinám, mezi nimiž mají zvláštní postavení orchideje. Ty mají manželé nejraději. „Bylo to nejvhodnější řešení, Rostliny si vyžadují speciální teplotní i vlhkostní režim. Zazimované jsou při 10 °C, ovšem při této teplotě bychom tuto část domu nemohli plnohodnotně využívat,“ vysvětluje majitel a nadšený botanik.

Relax na zahradě

Paní domu se cítí nejlépe ve své zahradě, kde pěstuje různé rostliny, květy a bylinky. Život na venkově si pochvaluje a v žádném případě by neměnila. „Miluji práci na zahradě. Ráda přenáším kameny, předělávám chodníčky, pěstuji bylinky a květiny. Je to pro mě obrovský relax a oddych po náročné práci,“ říká s nadšením o svém splněném snu majitelka domu.